Opvolging
Familie

Familiebedrijf Decospan zalft en slaat, investeert en waarschuwt

In de derde generatie schrijft Pieterjan Desmet mee aan de rijke geschiedenis van het familiebedrijf en houtverwerkingsbedrijf Decospan, dat door zijn grootvader Urbain werd gesticht en door zijn vader en oom (respectievelijk Jan en Mark) naar volwassenheid werd gebracht.
Governance
Familie

Bestuurder in een familiebedrijf? Dat kan je leren!

Governance opleidingen zijn er bij de vleet. Maar governance in een klassieke onderneming kan je niet zomaar copy-pasten naar een familiebedrijf. De specificiteit van een familiebedrijf vraagt ook een specifieke governance aanpak. Dat is het thema van de vierdelige opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. Werkend rond vier thema’s – ownership, business, family en wealth governance – reiken we u de tools en concepten aan waarmee u binnen uw familiebedrijf aan de slag kan. Met inspirerende en interactieve sessies gebracht door ervaren docenten, en praktijkgetuigenissen van familiebedrijven die u voorgingen.
Familie

Twee broers en twee zussen leiden bijna honderd jarige West-Vlaamse familiebedrijf Libeert in de vierde generatie: “We zijn een happy family”

Chocolade is sowieso al een product dat voor de nodige happiness zorgt. Voeg daar nog de algehele complementariteit bij tussen twee broers en twee zussen die het bedrijf schouder aan schouder leiden, alsook een grote portie stevige familiewaarden, en het geluk bij de familie Libeert kan als het ware niet meer op. “Zelfs de goede adviezen van grootvader nemen we nog dagelijks mee in ons beleid.”
Familie
Strategie

Francis Deprez (D’Ieteren Group): “Vanuit een langetermijnvisie bouwen aan een familie van bedrijven”

Er zijn weinig Belgische familiebedrijven met zoveel jaren op de teller als D’Ieteren: 216 jaar en 7 generaties lang is het al een familiebedrijf. De rode draden zijn al die tijd dezelfde gebleven: meerwaarde creëren via ondernemerschap, vasthouden aan waarden en de blik op de lange termijn. Met stilaan steeds meer diversificatie buiten de oorspronkelijke core business, via zorgvuldig geselecteerde participaties in andere bedrijven.
Opvolging
Familie

Matthias en Laura Lannoo: “Tijdig je opvolging regelen is een kwestie van goede governance”

Bij het Tieltse familiebedrijf Lannoo zal de komende periode duidelijk worden wie Matthias Lannoo zal opvolgen als CEO. Daaraan is een lang en professioneel proces voorafgegaan. Matthias Lannoo en dochter Laura kwamen op de Dag van het Familiebedrijf toelichten hoe bij hen het doorgeven van de fakkel werd voorbereid.
Opvolging
Familie

Belfius-studie fileert problematiek van familiebedrijven: “Vier op vijf bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op de aflossing van de wacht.”

Een Belfius-studie bij liefst 45.000 familiebedrijven analyseert hoe de transitie wordt voorbereid. De conclusie is ontnuchterend en zelfs onthutsend. Vier op de vijf familiebedrijven zou onvoldoende voorbereid zijn op de wissel tussen de generaties.
Familie
Strategie

Julie Dekker (Hoogmartens Wegenbouw): “Elke transitie vergt professioneel advies.”

Op de Dag van het Familiebedrijf kwam een opmerkelijk getuigenis uit de mond van Julie Dekker (van het Limburgse Hoogmartens Wegenbouw). Ze maakte een balans op van het transitieproces waar het bedrijf al decennia door gaat.
Opvolging
Governance
Eigendom
Familie
Strategie

Dag van het Familiebedrijf maakt familiebedrijven wegwijs: 'Gouverner, c’est prévoir'

Alles wat je al altijd wilde weten over familiebedrijven, maar misschien nooit durfde te vragen. De antwoorden, maar ook de betere tips, worden jaarlijks gegeven op de Dag van het Familiebedrijf. Ook deze editie – niet langer digitaal maar in real life – stond bol van getuigenissen met nuttige do’s-and-don’ts. Info uit de eerste hand en voor elk wat wils. In goede banen geleid door VRT-ankers Hanne Decoutere en Wim Devilder.
Opvolging
Governance
Eigendom

Duvel Moortgat: bekroning op 150 jaar familie en familiebedrijf

Duvel Moortgat viert dit jaar zijn 150-jarig jubileum, en dat zullen we geweten hebben. Met het feestbier Duvel 6,66% laat Duvel Moortgat van zich horen. Michel Moortgat, vierde generatie binnen het familiebedrijf, heeft de teugels van het familiebedrijf stevig in handen. Al was het ook voor deze internationale speler soms een zoektocht in de professionalisering van het familiebedrijf en de familie.
Opvolging
Governance
Eigendom
Familie
Strategie

Jozef Lievens: 'De Dag van het Familiebedrijf focust op waar bedrijfsfamilies wakker van liggen'

Op dinsdag 5 oktober vindt in de Handelsbeurs naar goede gewoonte de Dag van het Familiebedrijf plaats. Na een jaar als digitaal event kunnen we elkaar dit jaar opnieuw in levende lijve ontmoeten. En dat stemt Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder familiebedrijf.be goedgezind.