Opvolging
Governance
Eigendom
Familie
Strategie

Dag van het Familiebedrijf maakt familiebedrijven wegwijs: 'Gouverner, c’est prévoir'

Alles wat je al altijd wilde weten over familiebedrijven, maar misschien nooit durfde te vragen. De antwoorden, maar ook de betere tips, worden jaarlijks gegeven op de Dag van het Familiebedrijf. Ook deze editie – niet langer digitaal maar in real life – stond bol van getuigenissen met nuttige do’s-and-don’ts. Info uit de eerste hand en voor elk wat wils. In goede banen geleid door VRT-ankers Hanne Decoutere en Wim Devilder.
Opvolging
Governance
Eigendom

Duvel Moortgat: bekroning op 150 jaar familie en familiebedrijf

Duvel Moortgat viert dit jaar zijn 150-jarig jubileum, en dat zullen we geweten hebben. Met het feestbier Duvel 6,66% laat Duvel Moortgat van zich horen. Michel Moortgat, vierde generatie binnen het familiebedrijf, heeft de teugels van het familiebedrijf stevig in handen. Al was het ook voor deze internationale speler soms een zoektocht in de professionalisering van het familiebedrijf en de familie.
Opvolging
Governance
Eigendom
Familie
Strategie

Jozef Lievens: 'De Dag van het Familiebedrijf focust op waar bedrijfsfamilies wakker van liggen'

Op dinsdag 5 oktober vindt in de Handelsbeurs naar goede gewoonte de Dag van het Familiebedrijf plaats. Na een jaar als digitaal event kunnen we elkaar dit jaar opnieuw in levende lijve ontmoeten. En dat stemt Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder familiebedrijf.be goedgezind.
Strategie

Jef Rymen (Geysen): 'Het is belangrijk te investeren in je mensen, want business is people'

Nu de economie na de coronacrisis opnieuw aantrekt komt een oud zeer in rekrutering terug bloot te liggen. Steeds meer bedrijven kampen met een tekort aan geschoolde medewerkers. Om het verschil te maken in de war for talent is creativiteit de sleutel tot succes. En net die creativiteit is iets waar familiebedrijven vaak in uitblinken. Dat is ook het geval bij familiebedrijf Geysen. Zij richtten met Geysen Academy een eigen technische school op. “Je moet met plezier kunnen gaan werken,” aldus CEO Jef Rymen. “En dat plezier wordt grotendeels bepaald door de mogelijkheden en de kansen die je krijgt.”

Diane Arijs (KU Leuven): 'Je moet werk maken van een sterke geest in een sterke eigenaarsfamilie'

We kunnen het niet genoeg benadrukken: een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf, maar een systeem dat uit drie niveaus bestaat. Dat van de individuele eigenaars, de eigenaarsfamilie en het bedrijf. Een evenwicht tussen elk van deze niveaus draagt bij aan de positieve resultaten van het familiebedrijf. Ook op het vlak van mentaal welzijn is dat het geval. Hierover publiceerden Diane Arijs, Anneleen Michiels en Dianne H.B. Welsch afgelopen week een interessant artikel*. We spraken met Diane Arijs, assistent-professor Familiebedrijven aan het Research Centre Work & Organisation Studies (KU Leuven) over wat mentaal welzijn precies betekent voor familiale eigenaars, eigenaarsfamilies en familiebedrijven.
Opvolging
Governance
Familie

Patricia Alen (Belisol): 'Het is heel sterk dat drie dochters er samen voor willen gaan'

Een familiebedrijf overnemen met drie zussen, het is niet iets wat dagelijks gebeurt. En toch is het precies wat de familie Alen doet. De tweede generatie van de ondernemersfamilie achter Group A, met sterke merken Belisol en KwadrO, neemt het roer over van oprichter en vader Eugène Alen. “Ik vind het heel sterk dat wij als drie dochters er samen staan en er samen voor willen gaan,” aldus Patricia Alen.

Björn Derdeyn: 'Je krijgt een helikopterbeeld van wat advies aan een familiebedrijf inhoudt'

Met hun onderneming Mens.be ondersteunen en begeleiden Björn Derdeyn en Delphine Vantomme organisaties bij het aantrekken, rekruteren, binden en behouden van medewerkers. Steeds vaker krijgen ze vragen rond problematieken die specifiek zijn voor een familiebedrijf. En dus gingen ze op zoek naar een gerichte opleiding, die ze vonden in de samenwerking tussen familiebedrijf.be en EHSAL Management School. Björn aarzelde geen moment deel te nemen aan 'Adviseur Familiebedrijven'.
Familie

Ubbe Descamps: 'Als familiebedrijf kan je op een sterk netwerk terugvallen'

Op woensdag 2 juni gebeurde voor familiebedrijf Brooklyn het ondenkbare: bij een zware bedrijfsbrand gingen het volledige magazijn en de kantoren in rook op. Na een moeilijk coronajaar zal de familiale retailer ook dit te boven komen. “We zullen deze tegenslag aangrijpen om sterker terug te keren,” aldus zaakvoerder Ubbe Descamps.
Governance
Familie
Strategie

Aertssen: 'We geven onze activiteiten op een duurzame manier vorm'

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij het familiebedrijf Aertssen Group. Wat in 1964 startte met het grondverzetbedrijf van Marcel Aertssen groeide in bijna 60 jaar uit tot een gediversifieerde groep met activiteiten in infra, hijswerken, transport en logistiek, groene energie en projectontwikkeling. We spraken met Greg, Saskia en Yves Aertssen, telgen van de tweede en derde generatie.

Christoph Leenknecht: 'Als familiaal CEO is falen geen optie'

De benodigde competenties voor een succesvol CEO, er werden bibliotheken over geschreven. Maar hoe zit dat bij een familiaal CEO? Een familiebedrijf staat immers voor heel specifieke uitdagingen, en dat vertaalt zich in de competenties van een familiaal CEO. We legden ons oor te luisteren bij Christoph Leenknecht, partner bij Altior en gespecialiseerd in executive search voor familiale bedrijven en private equity. Christoph heeft een duidelijke visie op het ideale profiel van een familiaal CEO. “In klassieke executive search selecteren we op basis van twee dimensies: wat moet iemand kennen en kunnen? In een familiebedrijf komt daar een extra dimensie bij, die van het ‘zijn’.”