Thomas Beauduin (Vandewiele): "Een familiebedrijf leiden is een roeping"

De kers op de taart van Follow Up was het dubbelinterview met Thomas Beauduin (sinds twee jaar actief bij Vandewiele en zoon van Charles Beauduin) en Francis Verstraete, CEO van textielveredelingsbedrijf Masureel. Beide bedrijven liggen op een boogscheut van elkaar aan de Leie en werken nauw samen op het vlak van R&D. Een uitgelezen kans om te horen hoe zij een en ander aanpakken.

Het proces voor de opvolging in beide bedrijven is intussen opgestart maar nog niet rond. Behalve het familiale aspect is ook de fiscale kant niet onbelangrijk, benadrukte Francis. Dat kan je maar beter zeer goed voorbereiden. Ook een grondige kennis van je beroep en je sector is zeer belangrijk. Thomas geeft aan dat hij en zijn broers bezig zijn met het opstellen van een familiecharter waarin de guidelines staan: wat zijn de waarden in de familie en in vaders leiderschap binnen het familiebedrijf?

Allebei beaamden ze ook de meerwaarde van externe adviseurs voor familiebedrijven. Thomas: “Het is niet altijd makkelijk om met de pater familias samen te werken. Externe mentoren zijn dan zeker een troef.” “Vroeger kon je als bedrijfsleider alles in je eentje doen,” pikt Francis daarop in. “Door de steeds grotere complexiteit moet je je vandaag laten omringen en externe competenties binnenhalen.”

Hét grote voordeel van een familiebedrijf is voor zowel Thomas als Francis de langetermijnvisie, zeker in hun sector. Thomas: “In de machinebouw ontwikkelen we nu machines die pas over 8 jaar gebruikt zullen worden. Voor een familiebedrijf is het makkelijker om zo’n beslissingen te nemen.” Francis voegt daar nog een bijkomende troef aan toe: “Die langetermijnvisie zorgt ook voor innovatie. Met ons bedrijf hebben wij bijvoorbeeld van steen garen gemaakt. Dat is een proces dat 7 jaar duurde. Je investeert dus zonder dat er meteen een return is, maar in een familiebedrijf kan dat perfect.”

Tot slot vroeg moderator Wim De Vilder wat hun advies is voor opvolgers. Francis: “Passie. Je entourage moet mee zijn. Je moet voor jezelf uitmaken hoe je professionele leven er moet uitzien. Als je kan delen ben je dubbel zo sterk dan alleen.” Thomas: “Een familiebedrijf neemt je 24/7 in beslag. Een familiebedrijf leiden in West-Europa is als een roeping. Je moet dus wel die passie hebben anders hou je het niet vol.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer