Robotfoto van de voorzitter van de Raad van Bestuur

Jozef Lievens

In de afgelopen jaren is de rol van de voorzitter van de Raad van Bestuur van familiebedrijven aan belang toegenomen. Hij is de draaischijf die ervoor zorgt dat het governance systeem goed functioneert. Maar wat kenmerkt nu een goede voorzitter? De voorzitter zorgt ervoor dat de Raad van Bestuur bijeenkomt en hij stelt de agenda vast.

Hij houdt contact met het management en ook met de familiale eigenaars. Maar wat is het profiel van die voorzitter? Helaas bestaat er tot op heden geen onderzoek over de kenmerken van de voorzitter van Vlaamse familiebedrijven. Wél is er recent internationaal onderzoek dat werd uitgevoerd door Professor Stanislav Shekshnia van Insead. Hij ondervroeg 600 voorzitters van ondernemingen waaronder een flink aantal familiebedrijven.

Voorzitter wordt jonger

Maar liefst 91% van deze voorzitters zijn mannen met ervaring in de ondernemingswereld. 59% van de voorzitters is meer dan 50 jaar. 4% is meer dan 70 jaar. Toch stellen de onderzoekers een trend naar jongere voorzitters vast: 41% was immers 50 jaar of jonger. De meeste voorzitters hebben een carrière als bestuurder achter de rug: drie vierden heeft meer dan 7 jaar ervaring als bestuurder. De meerderheid van de voorzitters heeft een verleden als CEO. Bovendien zijn de voorzitters goed opgeleid: 72% heeft een masterdiploma en 17% zelfs een doctoraat.

Vrouwelijke voorzitters

Vrouwelijke voorzitters vertonen bijzondere kenmerken. Twee derden is meer dan 61 jaar, waardoor vrouwelijke voorzitters gemiddeld ouder zijn dan hun mannelijke collega’s. Ook blijken vrouwelijke voorzitters beter opgeleid. Maar liefst 40% behaalde een doctoraat. Anderzijds hebben vrouwen minder ervaring in uitvoerende functies. Een aantal komt uit de academische wereld of zijn professionele bestuurders.

Robotfoto

Professor Shekshnia komt tot volgende robotfoto van de voorzitter van de Raad van Bestuur:

Het is een 55-jarige man met een mastersdegree die CEO, Vice-President of onafhankelijk bestuurder was vooraleer hij voorzitter werd. Hij maakt deel uit van drie Raden van Bestuur en zit er één voor. De gemiddelde vergoeding bedraagt 100.000 dollar per jaar.

De figuur van de voorzitter komt uitvoerig aan bod in de opleiding “Werken aan goed bestuur. Bestuurder zijn in een familiebedrijf” die op donderdag 21 april as opnieuw van start gaat en waarvoor nog enkele plaatsen vrij zijn.

Interesse in onze opleiding? Inschrijven kan nog altijd hier.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer