Onderneming in moeilijk vaarwater? Denk aan je financieringsstrategie!

Gastblog Moore

Of uw bedrijf nu geconfronteerd wordt met een financiële tegenvaller, dalende inkomsten of liquiditeitsspanningen, wanneer u als familiale onderneming (tijdelijk) in zwaar weer terecht komt kan dit gepaard gaan met grote uitdagingen.

Een cruciaal onderdeel bij het streven naar een ommekeer is een tijdige (her)evaluatie van uw financieringsstrategie. Een onderbouwd financieringsplan is immers essentieel om de kaspositie van de onderneming te stabiliseren en het kapitaal in kaart te brengen dat nodig is om het bedrijf weer duurzaam verder op weg te helpen.

Bij het uitwerken van de financieringsstrategie is het van belang om rekening te houden met een dubbele doelstelling. Enerzijds met een focus op het uitwerken van gedetailleerde kasplanning en het maximaliseren van de liquiditeiten op korte termijn. Anderzijds dient de toegevoegde waarde van een herkapitalisatie bekeken te worden waarbij nieuwe evenwichten gecreëerd kunnen worden tussen kredietverstrekkers en aandeelhouders.

Herstructureren van bestaande financiering

Vaak is een verslechtering van de terugbetalingscapaciteit één van de oorzaken van een verhoogd insolventierisico. Het herfinancieren van lopende kredieten of het heronderhandelen van bestaande voorwaarden & convenanten kan resulteren in een verlichting van de financiële druk, en bedrijven zo de nodige ademruimte bieden. Financieringsstructuren & afspraken met kredietverschaffers in lijn brengen met de eigenlijke resultaten en kasstromen kan niet alleen zorgen voor positieve korte termijn liquiditeitseffecten, maar ook op langere termijn de financieringscapaciteit van de onderneming versterken. Uw bestaande financieringspartners zijn één van de belangrijkste stakeholders gedurende een herstructurering. Een aanpak op maat met heldere communicatie & onderbouwde rapportering is dan ook essentieel om samen de doelstellingen te bereiken.

Nood aan bijkomend kapitaal?

Soms volstaat het niet om de bestaande verbintenissen te herstructureren en vereist de financieringsstrategie bijkomende financiële middelen. Het bekomen van extra liquiditeit kan een bredere herfinanciering mogelijk maken of de onderneming van de nodige middelen voorzien voor noodzakelijke herstelmaatregelen. Bijkomend kapitaal kan bijvoorbeeld gecreëerd worden door een financiële injectie van bestaande aandeelhouders, door middel van een verkoop van activa of door het aantrekken van (gedekte) financieringen via (alternatieve) kredietverschaffers. Er kan ook overwogen worden om externe investeerders aan te trekken die bereid zijn in het aandelenkapitaal van de onderneming te stappen. Een nieuwe investeerder kan met kapitaal & expertise een hefboom betekenen voor het bereiken van de strategisch doelstellingen in deze specifieke situatie. Tegelijk zal een externe investeerder ook nieuwe perspectieven en verwachtingen met zich meebrengen die moeten afgestemd worden met deze van de familiale aandeelhouders. De aangewezen aanpak voor het aantrekken van bijkomende financiële middelen is sterk afhankelijk van de omstandigheden en vraagt dan ook maatwerk en een zorgvuldige voorbereiding.

Navigeren door zwaar weer is voor veel bedrijven een uitdagende taak. Snel handelen is belangrijk om een verdere stijging van risico’s te voorkomen. Tegelijk is een grondige analyse & het uitwerken van een onderbouwd plan cruciaal. Het tijdig evalueren en bijsturen van de financieringsstrategie is dan ook één van de belangrijke pijlers voor het management & de aandeelhouders om de onderneming terug naar rustiger vaarwater te begeleiden.

Auteur: Wim Ost, Partner Debt & Equity Funding bij Moore

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer