Vol huis voor IFB League bij Duvel Moortgat

De IFB League voor de provincie Antwerpen had plaats bij Brouwerij Duvel Moortgat. Deze topontmoeting voor familiale ondernemers kon rekenen op grote belangstelling. Gastheer Michel Moortgat gaf toelichting over de historiek, de visie en de toekomstperspectieven van de brouwerij. Wouter Beuckels van Hudson besprak de resultaten van het meest recente IFB-onderzoek naar verloning van directieleden in familiale ondernemingen.

Duvel Moortgat hoort thuis in het rijtje van meest bekende familiebedrijven van het land. Niet verwonderlijk, aangezien de onderneming een historiek heeft die teruggaat tot 1871 en een reeks bijzonder populaire bieren op de markt brengt, waaronder Duvel, Vedett, De Koninck en La Chouffe. Met 9 brouwerijen in 4 landen zette ze vorig jaar een omzet van 315 miljoen euro neer.

Duvel Moortgat mag dan een bedrijf zijn dat al lang bestaat, de ondernemende dynamiek blijft er sterk leven. Michel Moortgat: “Het gaat om kwaliteit en vernieuwing. We streven naar perfectie, ook als die niet bestaat.” De brouwerij investeert dan ook jaarlijks zo’n 50 miljoen euro in innovatie en (buitenlandse) expansie.

Vierde generatie

Vandaag staat de vierde generatie aan het roer. Haar waarden zijn: kwaliteit, gedrevenheid, ondernemerschap en integriteit. De familie voelt zich onlosmakelijk verbonden met een passie voor het brouwersvak : “De zorg voor onze fijne collectie bieren is op zich een garantie dat deze en volgende generaties de traditie en passie voor het brouwen verderzetten.”

Toch was niet alles rozengeur en maneschijn, geeft Michel Moortgat toe: “De overgang van de derde naar de vierde generatie was niet goed voorbereid. Het wegvallen van twee boegbeelden en hun vervanging door jonge snaken, gaf aanleiding tot spanningen tussen een oudere generatie die behoudsgezinder was en een jongere generatie die vooruit wilde.”

Objectieve kijk

In 1998 besliste het bedrijf naar de beurs te gaan. Een stap om te professionaliseren en ook te de-familiariseren. “We hadden nood aan meer objectieve beslissingsprocessen. En de beursgang hielp om alle regels van deugdelijk bestuur toe te passen. Tegelijk konden we onze internationalisatie versnellen”, vertelt Moortgat. “Maar omdat we maar een kleine free float hadden, werd in 2013 beslist om de beurs te verlaten. Al hebben we wel een aantal zaken behouden, zoals het auditcomité en remuneratiecomité. Zo’n objectieve kijk is absoluut nodig, zeker omdat ik een familiale CEO ben.”

Klik hier voor het fotoalbum van de IFB League bij Duvel Moortgat.

Klik hier voor het voorafgaande artikel over Duvel Moortgat.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer