Veel belangstelling in Nederland voor betrokken eigenaarschap

Ook bij Nederlandse familiebedrijven is er veel belangstelling voor betrokken eigenaarschap. Het gezaghebbende magazine Familiezaken besteedde recent aandacht aan het boek ‘Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven’ van Jozef Lievens. De co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf werd ook uitgenodigd als keynotespreker op het Nationaal Congres Familiebedrijven dat plaatsvond in het Nederlandse Doorn.

Het jongste boek van Jozef Lievens focust op de rol die eigendom en eigenaars spelen in het succes van familiale ondernemingen. Wat moeten eigenaars doen? Hoe geven ze goed bestuur vorm en zorgen ze voor een performante structuur? En wat is de beste houding van de eigenaars tegenover hun bedrijf?

Want betrokken eigenaars kunnen een belangrijke succesfactor zijn voor het familiebedrijf. Ze zorgen immers voor geduldig kapitaal waardoor de onderneming een langetermijnstrategie kan uitwerken. Net dat blijkt in de meeste gevallen een absolute hefboom te zijn voor langlevende en langdurig succesvolle familiebedrijven.

Een competitief voordeel

In zijn boek ‘Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven’ diept Jozef Lievens deze theorie verder uit. Het boek toont aan dat eigenaars enerzijds bewust en professioneel met de uitdagingen van het eigenaarschap moeten omgaan en anderzijds ook een betrokken eigenaar moeten worden, die zich actief inzet als aandeelhouder en vertrouwen geeft aan het bedrijf en zijn leiding. Dat betrokken eigenaarschap versterkt het familiebedrijf en levert uiteindelijk een competitief voordeel op voor de onderneming.

Uiteraard geldt dat niet alleen voor Belgische familiebedrijven. Vandaar dat de organisatoren van het Nederlandse Nationaal Congres Familiebedrijven Jozef Lievens onlangs uitnodigden als keynotespreker. Het congres richt zich tot adviseurs van familiebedrijven en wil hen vormen in de typische aspecten van het familiaal ondernemerschap. Tegelijkertijd verscheen in het gezaghebbende Nederlandse blad Familiezaken een artikel over betrokken eigenaarschap, van de hand van Jozef Lievens.

Intussen is een tweede druk van het boek ‘Betrokken eigenaars, sterke familiebedrijven’ van de persen gerold. Ook in eigen land zijn heel wat mensen dus duidelijk overtuigd dat dit de juiste toekomstvisie aangeeft voor familiale ondernemers.

Nog meer weten over het boek? Lees de blog: http://www.familiebedrijf.be/blog/betrokken-eigenaar-zijn-is-een-volwaardig-beroep-2

Meteen het boek bestellen? Klik hier: https://www.lannoo.be/nl/betrokken-eigenaars-sterke-familiebedrijven

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer