Langetermijndenken familiebedrijven zorgt voor sterke beursprestaties

De Belgische familiebedrijven die op de beurs noteren, zijn uitgegroeid tot een echte alternatief voor de particuliere belegger. Dat concludeert De Tijd (28 februari 2015) na een vergelijking van de handelsvolumes, de koersevolutie en de dividenden van de beursgenoteerde familiale kmo's.

Sinds Nieuwjaar zorgen de familiebedrijven voor een hausse op de beurs: Kinepolis, Lotus Bakeries, Resilux, Roularta, Van de Velde, ... het zijn maar enkele van de bedrijven die om één of andere reden in de kijker liepen en sterker noteren. De ondernemingen die door een familie worden gecontroleerd, noteren gemiddeld 18% hoger sinds het begin van het jaar. Dat is een derde beter dan het gemiddelde van de Bel20-index die een stijging van 12% optekent, zo leert een berekening van De Tijd.

Belangrijke vaststelling is dat het gemiddelde dividendrendement van de familiebedrijven vandaag zo'n 2,7% bedraagt. Netto levert dat een particuliere belegger 2% rendement op, wat dus flink beter is dan de doorsnee rente op een spaarboekje of staatsbon.

Langetermijnstrategie is succesfactor

Het is duidelijk dat de betrokkenheid van de ondernemende families en de langetermijnstrategie die ze hanteren de belangrijkste verklaringen vormen voor het huidige succes. Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf: "In de eerste plaats zijn familiale aandeelhouders meer betrokken bij hun bedrijf. Het gaat om hun eigen geld en de eer van hun familienaam. Als je Van de Velde heet, dan verdedig je je nalatenschap."

"Ten tweede blinken familiebedrijven meer uit in langetermijndenken. Ze nemen meer tijd om hun investeringen te laten renderen. Ze durven ook meer tegendraads te investeren, ook in tijden van tegenspoed. Ten derde gebeurt de besluitvorming er sneller. Ze verliezen zich niet in lange bureaucratische beslissingslijnen. En ook de passie, die van generatie op generatie wordt doorgegeven, draagt bij tot het succes."

Het volledige artikel vindt u op de website van De Tijd.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer