85 enthousiaste opvolgers gestart in de Opvolgersacademie

De voorbije weken werd in vier regio’s de aftrap gegeven voor de vijfde editie van de Opvolgersacademie. De 85 deelnemers waren onder meer te gast bij Piano’s Maene in Ruiselede, Jademo in Zottegem en Luckx in Sint-Pieters-Leeuw.

De Opvolgersacademie is een initiatief van het IFB dat zich uitsluitend richt tot (kandidaat-)opvolgers. In de vier regio’s vinden telkens vijf sessies plaats, waarbij een topic rond opvolging zeer praktijkgericht wordt belicht door een spreker vanuit zijn vakgebied en door een getuige die zijn praktijkervaring deelt.

De eerste sessie draaide rond het proces van de opvolging en de essentiële vragen die daarbij aan bod moeten komen. “De vier groepen zijn heel enthousiast en gemotiveerd, er was meteen veel interactie”, aldus Sofie Lerut die de startsessie verzorgde, “er werden dadelijk goede contacten gelegd en ook bij de gebruikelijke drink achteraf vonden al heel wat geanimeerde discussies plaats. Dat belooft voor de volgende sessies.”

In de komende maanden zullen onder meer volgende vragen aan bod komen in de Opvolgersacademie: Wat wordt er verwacht van een opvolger? Hoe kunnen we goede governance-afspraken maken binnen de familie en binnen het bedrijf? Hoe wordt een familiebedrijf gewaardeerd? En op welke manieren kan eigendom worden overgedragen?

In juni zal ten slotte een slotsessie plaatsvinden met de deelnemers van alle regio’s gezamenlijk én hun ouders.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer